Jeśli chodzi o plany miasta dotyczące nowych stojaków rowerowych, które potwierdził Prezydent Grzymowicz na spotkaniu z rowerzystami to są następujace:
Umeblowanie Starego Miasta w nową sieć stojaków. Ogólny plan zakłada 40 obiektów, czyli maksymalnie 80 miejsc rowerowych ( dwa rowery na każdy stojak). Dodatkowe stojaki w części parkowej są przewidziane w projekcie Parku Podzamcze.
Typo stojaków jest historyzujący,
STOJAKSTAREMIASTOTYP.jpg
ponieważ listki nie pasują do stylistyki obszaru, a takie solidne " ramowe " stojaki" jak np. na Pieniężnego czy Placu Jana Pawła są zbyt ciężkie formalnie.
Zdecydowaliśmy o montażu stojaków na jednej nóżce, ale takich do których przypinamy rower za ramę. Nie będziemy kupować żadnych nowych stojaków typu "wyrwikółka" gdzie rower montowany jest za koło.
Poniżej przedstawiam zaproponowane MZDiM lokalizacje, mam nadzieję, że wszystkie uda się zrealizować, ale ostateczną odpowiedź będziemy mieć od MZDiM niebawem.
BOKBIBLIOTEKI.jpg
GAZETAOLSZTYNSKA.jpg
GREENWAY.jpg
MIEJSCE3.jpg
Stojaki powinny znaleźć się jeszcze przy ogródku SARP, Moście Jana ale niestety nie chcą mi się załączyć załączniki.
Kolejnym miejscem na nowe stojaki jest ulica Pieniężnego, tu wstępny projekt umeblowania.
Pieniężnego, ani okolice Placu Jana Pawła nie będą miały historyzującego charakteru mebli. Nowy plac wymusił nowoczesną stylistykę całej okolicy, daltego nie należy przyzwyczajać się do żadnych historyzujących barierek na tym terenie, ani do tych przy placu ani tych na skrzyżowaniu z Pieniężnego. Tu znowu konkrety co do finalnych lokalizacji stojaków i ilości podam jak MZDiM zakończy przygotowywanie tego projektu. Stojaki w typie z Pieniężnego ( czyli prosta ramna) miały by pojawić się też koło KFC.
001PIENIZNEGO.jpg
002PIENIEZNEGO.jpg
003PIENIEZNEGO.jpg
Wracając do stojaka Listek, niestety nie wszędzie pasuje i każdą lokalizację w kwestii formy trzeba rozpatrywać oddzielnie, Dtrategia Meblowania, którą aktualnie zmianiam na profesjonalny urzędowy, mający moc prawną dokument, zakłada, że są meble podstawowe, które mają mieć zgodną kolorystykę i formę dopasowaną do architektury w danym ciągu ulicy czy obszarze. I są meble designerskie, które nie poddają się zasadom kolorystycznym i formalnym. Stojak listek - jest designerskim meblem "firmowym" co daje mu prawo być i w tej i w tamtej kategorii, ale musi być użyty ze smakiem. Świetnie sprawdzi się na terenach rekreacyjnych, blokowiskach, nad jeziorami, w parkach,pod szkołami. Ale nie umieszczała bym go pod zabytkami, lub w miejscach gdzie jest duży architektoniczny bałagan. Dlatego, że jest to jednak forma dekoracyjna i czasem może pogorszyć taki bałagan. Dlatego nie zalecam stojaka rowerowego "Listek" dla całego miasta. Mam nadzieję, że uda mi się po zakończeniu Startegii Meblowania, wzorem Wrocławia, powoli realizować " Katalog Mebli Miejskich" taki katalog projektów gotowtych ale ze specyfikacją co dla jakiego obszaru. Staretegia da ogólne wytyczne, ale potem będzie pojawiało się tysiące szczegółowych pytań o konkretne formy mebli w konkretnych lokalizacjach.
I tak jak nikt nie będzie narzucał producentów, to trzeba będzie podjąć decyzje stylistyczne np. ta, z która ja długo się męczyłam mianowicie jakie meble dla skrzyżowania Piłsudskiego/Pieniężnego/ 1 go Maja/ 11-Listopada. Jest to strefa Miajska Historyczna więc obowiązuje kolor: grafitowy, antracytowy ...generalnie RAL 7016, ale forma obiektów ma być nowoczesna. W tym obszarze będziemy pozbywać się z czasem historyzujących barierek i sastępować je ultraprostymi nowoczesnymi. Właśnie ze względu na ogólny bałagan w tym miejscu.