autor: Ewa Markocka » 05 lipca 2012, 11:17
[quote=""tomasz birezowski FRO" post=3589"][quote=""Ewa Markocka" post=3587"]Ponownie informujemy, że w ramach przygotowań do realizacji inwestycji stadionu miejskiego oraz w postępowaniu związanym z procedurą zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego Centrum Sportowego przy Al. J. Piłsudskiego w Olsztynie założono przeprowadzenie sprzedaży terenów usługowych o wielkości ca 5 ha, położonych u zbiegu ulic Piłsudskiego i Leonharda.
Zarówno wysokość uzyskanych ze sprzedaży kwot, jak i wartość robót budowlanych stadionu, będą wynikiem przeprowadzonych przetargów.
Wydział Inwestycji Miejskich[/quote]
Szanowna Pani, zrozumiałem poprzednią odpowiedź. Moje pytanie było zupełnie inne ale już widzę, że odpowiedzi nań nie uzyskam, co jest oczywiste skoro nie o pieniądze tu chodzi ale o to, że jest rozkaz budowy stadionu bez względu na koszty.
Chcę zwrócić uwagę, że jeśli Urząd Miasta myśli, że po sprzedaży 5 hektarów gruntów miejskich uzyska sumę potrzebną do budowy Stadionu (w zależności od wypowiedzi od 45 do 60mln zł) to jest to dla mnie mocno naiwna postawa, chyba że kupujący ma zamiar przepłacić wielokrotnie.
Zastanawia mnie też podstawa prawna przepływu środków na bazie której można wyprzedawać mienie miejskie aby wybudować obiekt sportowy.
pozdrawiam
tb[/quote]
W dniu 28.03.2012r. na XXI sesji Rady Miasta Olsztyna radni w drodze podjętej Uchwały Nr XXI/347/12 wyrazili zgodę na utworzenie jednoosobowej Spółki Gminy Olsztyn pod nazwą „Olsztyńskie Centrum Sportu”. Celem spółki będzie wykonywanie zadań własnych Gminy Olsztyn z zakresu kultury fizycznej poprzez m.in. realizację inwestycji w infrastrukturę sportową (w tym realizację stadionu piłkarskiego).
Do spółki zostaną wniesione aportem grunty miejskie, zawarte w granicach uchwalonego planu zagospodarowania przestrzennego Centrum Sportowego przy Al. M. J. Piłsudskiego w Olsztynie. Część z tych gruntów ( pow. ca 5 ha), której podstawowym przeznaczeniem zgodnie z ustaleniami mpzp jest handel i usługi, zostanie przez spółkę sprzedana w drodze przetargu. Według wstępnej wyceny, zakładana kwota uzyskana z ich sprzedaży, jest równoważna z szacowanymi kosztami pierwszego etapu budowy stadionu, planowanego dla 9 tys. widzów. W przypadku wystąpienia ewentualnej luki finansowej, t.j. w sytuacji, gdy koszt budowy stadionu będzie wyższy niż kwota uzyskana ze sprzedaży nieruchomości gruntowej, może zostać podjęta decyzja o uzupełnieniu środków z innych źródeł, w tym również budżetowych.
Wydział Inwestycji Miejskich