Pozwoliłam sobie przenieść cenne posty na temat reklam /M. Rytczak. Ogórek, Tomasz Birezowski/ do wątku o reklamach; System Umieszczania Reklam. I na przyszłość proszę wpisujcie tam wszelkie dane co do reklam.
Tu skupiamy się na ogółach dotyczących programu.
Jeśli chodzi o strefy, to zdecydowanie trzeba je doprecyzować, zgadzam się z postem T. Birezowskiego wyrażonym na mapce co do Strefy Stare Miasto. Jeśli chodzi o Stara warszawską to jest ona w strefie miejskiej historycznej, to już ją chroni.
Teraz inna sprawa różnorodny podział: potrzebujemy mieć kilka podziałów miasta na strefy
1. do reklam
2. do mebli miejskich
( te dwa pewnie uda się ujednolicić) ale pozostaje kwestia ulic.
W strefie musi być cała ulica z prawej i z lewej, zeby nie było sytuacji dzielenia po osi. Wyobraźcie sobie czarne przystanki i barierki z jednej i szare z drugiej strony- bez sensu.
3. Innym bardzo ogólnym podziałem jest podział na 5 głównych stref do SIM.
Stare Miasto lub Śródmieście ( zawierające stare miasto i historyczne śródmieście) Centrum ...( ale tu jest problem bo dzisiejsze Centrum mieści się w okolicy Ratusza czyli w strefie historyzcnego śródmieścia. Powinno być tak, że nowoczesne Centrum przenosi się w górę Piłsudskiego ( okolice Centaurusa). Ale takiego centrum jeszcze nie mamy i nie wiadomo jak jego rozwój się potoczy. Dlatego nie wiem czy możemy tak dzielić miasto w SIM. Generalnie moim założeniem jest,że strefy w SIM należy zdefiniować rozwojowo, życzeniowo a nie przerysowując niedoskonały stan obecny.
Dlatego jestem za tym,żeby rozdzielić Stare Miasto, Śródmieście i nowe Centrum, z czego to ostatnie trzeba wyznaczyć. Uważam,że nadanie takich nazw będzie pomagało w zdefiniowaniu charakteru tych obszarów i wspierało ich dedykowany rozwój. Np. w strefie Stare Miasto najmniejszy ruch, dużo deptaków, drobnego handlu itp. strefa Śródmieścia nie powinna być pocięta szerokimi arteriami i dedykowana tylko ruchowi samochodowemu, powinno się tam chronić zabytkowe kompleksy i układy urbnistyczne- jako atrakcję a nie problem. Dziś każdy chce podjechać pod biura na Warmińskiej czy Dąbrowszczaków samochodem i złorzeczy,że jest to niemożliwe. Poszerzanie ulic degraduje przestrzeń publiczną pieszą, zabiera miejsce dla drzew przyulicznych i rozdziera obszar tak, że piesi mają problem z przekroczeniem rzeki samochodów. ...itd. Z kolei Centrum interpretuję jako to współczesne, najnowocześniejsze, przystosowane do pomieszczenia samochodów, szybkiego transportu, wysokich budynków. Podam dwa przykłady takiego centrum, czy raczej dzielnicy biznesowej - Carany Wharf w Londynie i La Defense w Paryżu.
Inne strefy wyraźne w Olsztynie, które pomogą w Systemie Informacji Miejskiej zorientowac się kierowcom to:
1.dzielnica sypialniana-Jaroty, Nagórki, Pieczewo ( południe)
2. Dzielnica rekreacyjna z jeziorami i osiedlami doków jednorodzinnych : Dajtki, Redykajny, Likusy
3. Dzielnica północna zwiazana z Zatorzem i Lasem Miejskim
4. Oraz wyraźna dzielnica przemysłowa na wschodzie miasta.
Generalnie całe strefowanie do analizy i negocjacji. Rysunek strefowania do SIM w odpowiednim wątku.