Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Park Podzamcze

Park Podzamcze 03/02/2011 14:04 #718

• admin
  • Administrator
10 lutego 2011r. o godzinie 17:30 w Izbie Rzemiosła (sala 131) odbędzie się spotkanie konsultacyjne dotyczące rewitalizacji Parku Miejskiego Podzamcze. Materiały informacyjne dotyczące tematu konsultacji zostaną zamieszczone na platformie w najbliższym czasie. Zapraszamy!

O: Park Podzamcze 04/02/2011 20:06 #736

• ogórek
  • Użytkownik
W najbliższym czasie, to znaczy kiedy konkretnie?

O: Park Podzamcze 07/02/2011 00:54 #748

• mirxx
  • Użytkownik
Witam!
Nieco światła na plany rewaloryzacji Parku rzuca materiał zamieszczony na: www.rowerowy.olsztyn.pl/dzialania-pelnom...parku-podzamcze.html

Do zobaczenia/usłyszenia w czwartek.
* Mirosław Arczak
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
* Stowarzyszenie Aktywności Społecznej "Młyn"
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

O: Park Podzamcze 07/02/2011 09:48 #749

• BorOl
  • Użytkownik
To jest naprawdę żenujące, że urzędników organizujących to spotkanie informacyjne wyręczają społecznicy. Rozumiem pomoc, współpracę, ale wyręczanie? Była kampania wyborcza, były obietnice, były zapowiedzi zmian, a tymczasem chyba nic się nie zmienia, a na pewno nie na lepsze. Do spotkania informacyjnego (termin na przeprowadzenie konsultacji społecznych minął w dniu rozpoczęcia prac projektowych) pozostało niewiele czasu, a praktycznie żadnych informacji nie udostępniono. Jak wyobrażacie sobie Państwo dyskusję w czasie spotkania? Stawiacie nas Państwo w niewygodnej sytuacji, kiedy jest mało czasu na dokładne zapoznanie się z materiałami. Nic dziwnego, że na spotkaniach informacyjnych pada dużo pytań, na które odpowiedź znajduje się zwykle w dokumentacji. Wszyscy tracą czas, a jakość debaty znacząco się obniża.
W moim odczuciu, co wielokrotnie podnosiłem także na tym forum, to brak informacji tworzy bariery i dzieli nas na dwie strony: urzędnicy kontra mieszkańcy. To brak informacji budzi brak zaufania i negatywne podejrzenia. Dopóki o informacje trzeba będzie "walczyć" na forum, na łamach prasy lub przed sądami, dopóty te bariery i negatywne emocje będą towarzyszyć "konsultacjom", niezależnie od przedmiotu debaty.
Borys Zadorecki
http://kmo.borol.net

O: Park Podzamcze 07/02/2011 11:36 #750

Mirxx dziękuję za ten link.
To smutne, że urzędnicy którzy dostają wynagrodzenie nie są w stanie zamieścić tu żadnych informacji przez tak długi okres czasu, a ludzie którzy pracują (pomimo bardzo ograniczonego dostępu do informacji) ich wyręczają.

Prawdę mówiąc na analizę materiału, który zamieściłeś potrzeba kilku dni aby przyjrzeć się temu wieczorem, na spokojnie. Tymczasem konsultacje są pojutrze. Nie wiem po co są w ogóle robione, bo jeśli to ma być merytoryczna dyskusja to - z całym szacunkiem - ale jest za późno. Jeśli to ma być poinformowanie mieszkańców o skończonym projekcie - to po co w oóle ich fatygować? Chyba po to żeby się zniechęcali.

Wygląda na to, że ta realizacja będzie kolejną katastrofą logistyczną. Ręce opadają. Ten park jest unikatowy w skali kraju - konia z rzędem temu kto znajdzie drugi taki w mieście wojewódzkim. Czemu projektanci zachowują się jak słonie w składzie porcelany?

O: Park Podzamcze 07/02/2011 15:28 #751

• BorOl
  • Użytkownik
Warto jeszcze dodać, że pierwsze informacje o terminie spotkania informacyjnego pojawiły się na tym forum przeszło tydzień po wpisie na stronie rowerowy.olsztyn.pl
2.02.2011: konsultacje.olsztyn.eu/index.php/forum/2...=20&start=20#714
3.02.2011: konsultacje.olsztyn.eu/index.php/forum/1...8-park-podzamcze#718

rowerowy.olsztyn.pl informował o spotkaniu we wpisie z 24.01.2011: www.rowerowy.olsztyn.pl/dzialania-pelnom...parku-podzamcze.html
Borys Zadorecki

O:Park Podzamcze 08/02/2011 19:23 #753

• bartek_b
  • Użytkownik
Konsultacje pojutrze, a materiałów nadal nie ma.
Bartłomiej Biedziuk
obywatelskiolsztyn.org

O:Park Podzamcze 09/02/2011 05:55 #755

• ogórek
  • Użytkownik
bartek_b napisał:
Konsultacje pojutrze, a materiałów nadal nie ma.

Materiały pojawią się 10.02 o 15.00.
Żeby nie było, że ich nie było i żeby szczególnie zainteresowani zamiast pojawić się na spotkaniu zajęli się czytaniem )

O:Park Podzamcze 09/02/2011 07:53 #756

• admin
  • Administrator
Witam
wykonawca projektu dokonuje jeszcze ostatnich poprawek w materiałach. Zostaną one przedstawione na konsultacjach, a na platformie pojawią się po spotkaniu konsultacyjnym.

O:Park Podzamcze 09/02/2011 09:31 #757

Ja bym proponował żeby wykonawca projektu (kto to właściwie jest?) wrzucił to co ma, bo mam złe przeczucia po obejrzeniu materiałów zaprezentowanych przez Pana Mirosława Arczaka. O ile dobrze widzę to projektanci planują mocno przebudować fontannę z rzeźbą ryby:

...na planie wygląda to beznadziejnie - wydaje się, że znowu poprawia się na siłę to co dobre, a odbiega od innych ważniejszych elementów. Mam nadzieję, że ktoś będzie miał twarde argumenty żeby to obronić.
Poza tym, na stronie Rowerowego Olsztyna jest wiele innych cennych uwag.

Pozdrawiam
tb

O:Park Podzamcze 09/02/2011 10:29 #758

• mirxx
  • Użytkownik
mamy kłopot
a raczej ja mam kłopot
przed chwilą otrzymałem telefon z informacją, że...
- jutrzejsze konsultacje będą dotyczyły innego obszaru Parku Podzamcze;
- zbyt wcześnie przedstawiłem materiały z prac nad Parkiem przy Łynie (tzw. Park Podzamcze Kontynuacja).

oczywiście biorę na siebie gromy za przedstawienie materiałów i wprowadzenie w błąd użytkowników forum.

tym niemniej:
* zastanawiający jest ciągły brak kontr-materiałów, dzięki którym każdy/każda mógłby się błyskawicznie zorientować, że to co przedstawiłem jest nieprawidłowe. konsultacje są przecież jutro, a szczerze, to osobiście także byłbym zainteresowany całym projektem w tamtej części Parku, ponieważ opiniowałem tylko malutki jego wycinek pomiędzy ul. Nowowiejskiego i Wyzwolenia;
* uważam, że nawet na etapie ratuszowych roboczych spotkań w sprawie Parku Podzamcze Kontynuacja możnaby wrzucać kolejne koncepcje do wstępnej oceny. Zwłaszcza, że Towarzystwo na tym forum cechuje duża fachowość, pomysłowość i powaga, co mogłoby tylko wzbogacić zasób argumentów i pomysłów;
* pojawia się pytanie: dlaczego konsultowanie Parku Podzamcze jest podzielone na 2 części.
wiele pomysłów może się obronić lub wydać niezasadne dopiero wtedy, kiedy dostępna jest koncepcja całości.

pzdr!
* Mirosław Arczak
* Stowarzyszenie Aktywności Społecznej "Młyn"

O:Park Podzamcze 09/02/2011 11:14 #759

• admin
  • Administrator
Informuję, że tematem konsultacji społecznych będzie Etap I Parku Miejskiego Podzamcze obejmujący teren położony na północ od ul. Nowowiejskiego do mostów kolejowych nad rzeką Łyną, teren pomiędzy ul. Zamkową, willą Casa Blanka, zamkiem, Targiem Rybnym.
Odwołanie do materiałów umieszczonych na platformie konsultacji społecznych Urzędu Miasta Olsztyn dotyczy Parku miejskiego Podzamcze Kontynuacji, która będzie konsultowana w innym terminie.

Wykonawcą projektu jest Konsorcjum firm:
AG Complex sp. z o.o., 03-042 Warszawa, ul.Marywilska 44
oraz
GRIMA ARCHITEKTURA I KRAJOBRAZ Sp. z o.o., 01-443 Warszawa; ul. Ciołka 16 lok. 230

Wydział Inwestycji Miejskich

O:Park Podzamcze 09/02/2011 11:15 #760

mirxx napisał:
* pojawia się pytanie: dlaczego konsultowanie Parku Podzamcze jest podzielone na 2 części.
wiele pomysłów może się obronić lub wydać niezasadne dopiero wtedy, kiedy dostępna jest koncepcja całości

Kłopot to mają urzędnicy - chociaż w tym wypadku tak naprawdę dobrze się stało i dla nich.

Oczywiście, że dziwne jest dzielenie konsultacji jeszcze na jakieś części - albo mówimy o parku Podzamcze jako o całości albo konsultacje nie mają większego sensu.
Wygląda na to, że ponownie zostaniemy postawieni przed skończonym projektem. A po raz tysięczny powtarzamy - istotą konsultacji społecznych jest znalezienie drogi na możliwie najwcześniejszym etapie! Po co nam omawianie skończonych projektów? - takimi rzeczami mogą się ewentualnie zajmować grupy fachowców na spotkaniach konsultacyjnych a nie ogół społeczeństwa.

Być może "pomyłka" Mirxx-a wyjdzie nawet wszystkim na dobre - bo dzięki niej wiemy co będzie dalej.

Apeluję więc do urzędników aby spotkanie konsultacyjne dotyczyło całości a nie sztucznie podzielonej części zagadnienia.

O:Park Podzamcze 09/02/2011 16:39 #762

• bartek_b
  • Użytkownik
Sptkanie już jutro, a materiałów nadal nie ma!?! Świadczy to o tym jak bardzo urzędnicy szanują Mieszkańców i jak "ważne" jest dla nich nasze zdanie.

Admin napisał:
wykonawca projektu dokonuje jeszcze ostatnich poprawek w materiałach. Zostaną one przedstawione na konsultacjach, a na platformie pojawią się po spotkaniu konsultacyjnym.

Poprawki powinny być nanoszone po spotkaniu konsultacyjnym.

Znowu ten sam problem, organizowane są konsultacje nad gotowym projektem. Konsultacje powinny odbywać się przed fazą projektowania. Na takim spotkaniu powinny być przedstawione wstępne założenia, wysłuchane oczekiwania Mieszkańców, uczestnicy konsultacji mogliby wówczas zgłosić swoje uwagi i poprawki. Wówczas można stworzyć projekt zgodny z oczekiwaniami, który ponownie powinien zostać poddany ocenie Mieszkańców.
Moja opinia nie jest pierwszą w tym temacie, więc chyba jest słuszna.

Popieram apel o traktowanie projektu Parku Podzamcze jako całości.
Bartłomiej Biedziuk
obywatelskiolsztyn.org

O:Park Podzamcze 09/02/2011 20:35 #764

• ogórek
  • Użytkownik
admin napisał:
Informuję, że tematem konsultacji społecznych będzie Etap I Parku Miejskiego Podzamcze obejmujący teren położony na północ od ul. Nowowiejskiego do mostów kolejowych nad rzeką Łyną, teren pomiędzy ul. Zamkową, willą Casa Blanka, zamkiem, Targiem Rybnym.
Odwołanie do materiałów umieszczonych na platformie konsultacji społecznych Urzędu Miasta Olsztyn dotyczy Parku miejskiego Podzamcze Kontynuacji, która będzie konsultowana w innym terminie.

Super. Ale np ja chciałbym pojawić się na KONSULTACJACH przygotowany. Chciałbym zobaczyć co będzie omawiane. No chyba, że lecimy dalej i po raz kolejny KONSULTACJE będą po prostu przedstawieniem projektu które zmuszeni będziemy zaakceptować.

O:Park Podzamcze 10/02/2011 22:39 #767

kilka moich spostrzeżeń po konsultacjach:

razem z urzędnikami było ponad 90 osób. Co do samych konsultacji niestety nie były one wzorem do naśladowania. Sala nie przygotowana, można ją spokojnie na 100 osób przygotować - trzeba było wynieść stoły i dostawić krzesła /stoją w salce obok/. Uciążliwe było też nagłośnienie.

Co do samej merytoryki konsultacji:
- brak wielowariantowości mieszkańcy skupiali się na krytykowaniu detali, nie wybieraliśmy koncepcji ona została narzucona, a szkoda bo można było przedstawić odważniejsze wizualizacje
- plastikowość proponowanej małej architektury
\lampy, śmietniki i ławeczki\ odbiega ona od tego co jest i od tego co jest proponowane w Systemie Informacji Miejskiej
- brak wizualizacji i dokumentów przed konsultacjami - myślę, że standardem powinno być choć tygodniowe wyprzedzenie - zamieszczenie na konsultacje.olsztyn.eu - bo nie każdy ma możliwość codziennie zaglądać na konsultacyjny portal.
-moim zdaniem dzielenie na kawałki inwestycyjne parków w centrum miasta. Parki, te powinna łączyć myśl przewodnia, by się chciało przejść od parku centralnego przez podzamcze do lasu miejskiego. A tak będzie mały skrawek i na spacer nie ma gdzie się rozpędzić.

Czekam na protokół z konsultacji - i co ważne na wnioski bo Pani Marta nie przedstawiła wszystkich wniosków jakie padały. Wyszczególnienie na koniec wybranych było sugestią a zgodnie ze standardem prowadzący konsultacje powinien być bezstronny natomiast wyrazy uznania za panowanie nad salą.

Martwi mnie też dociskanie kolanem w tym projekcie - już wiosną mają ruszyć roboty nie chcę by to było tak jak z "pałami" przed ratuszem. ta inwestycja ma nam uprzyjemniać życie przez lata a nie każdego dnia doprowadzać do szewskiej pasji.

Dowiedziałem się dziś, że uchwała w sprawie nowego trybu konsultacji nie weszła w życie, ale to przecież nie przeszkadza by w uchwalonym przez Radę trybie konsultacje przeprowadzać.
Mam nadzieję, że protokoły i nagrania z konsultacji będą dostępne na portalu jeszcze przed kolejnym spotkaniem.
Krzysztof Kacprzycki
www.krzysztof.kacprzycki.pl

O:Park Podzamcze 11/02/2011 06:21 #768

• ogórek
  • Użytkownik
admin napisał:
Witam

Wydaje mi się, że już jest po spotkaniu konsultacyjnym. Więc gdzie są materiały?

O:Park Podzamcze 11/02/2011 08:05 #769

• admin
  • Administrator
W załączeniu przekazujemy Państwu materiały, które zostały przedstawione na wczorajszym spotkaniu konsultacyjnym dotyczącym Parku Miejskiego Podzamcze I

Wirtualny spacer po Parku Podzamcze

wiz1.jpg

wiz2.jpg

wiz3.jpg

Plik załącznika:

Nazwa pliku: planszaI.pdf
Wielkość pliku: 1,075 KB

Plik załącznika:

Nazwa pliku: planszaII.pdf
Wielkość pliku: 1,083 KB

Plik załącznika:

Nazwa pliku: mala_architektura.pdf
Wielkość pliku: 454 KB

O:Park Podzamcze 11/02/2011 09:29 #770

• being28
  • Użytkownik
Na podstawie spotkania konsultacyjnego proszę o:
- przeprowadzenie analizy wpływu nowej ul. Artyleryjskiej na park podzamcze, uwzględniając wpływ wizualny na wiadukty kolejowej widziane od strony zamku (czyli ile nowej ulicy będzie widać ze strony parku), a także potencjalne zwiększenie hałasu pojazdów poruszających się w/w ulicą i oddziaływania hałasu na przebywających w parku ludzi.
- ocenę możliwości przeniesienia planowanego mostu/kładki pomiędzy oba wiadukty kolejowe, co pozwoli ukryć most z widoku ze strony zamku, przy zachowaniu możliwości przejścia z jednej strony rzeki na drugą, a także będzie miało wpływ na zagospodarowanie terenów pod wiaduktami. Proszę także o podanie rozwiązań drogowych pod wiaduktami, połączenia ulic w centrum z ul. Artyleryjską. Pozwoli to na możliwość zaproponowania zmian w układzie traktów pieszych i ścieżek rowerowych.
- ocenę możliwości przeniesienia planowanego mostu/kładki w okolice wyspy na Łynie, przy uwzględnieniu przeniesienia obecnie istniejącej przenoski dla kajaków za most, w kierunku wiaduktów. Dzięki temu most dla pieszych będzie niższy i nie będzie zakłócał widoku na wiadukty kolejowe, przy zachowaniu możliwości spływu kajakami
- podanie kosztorysu prac, szczególnie z różnymi typami mostów.

O:Park Podzamcze 11/02/2011 09:42 #771

• BorOl
  • Użytkownik
Czy mogę prosić o jakiś bardziej szczegółowy opis projektu? Zaprezentowano dwie plansze, obie niepodpisane w sposób rozróżniający je. Druga, jak się domyślam, stanowi wariant południowej części tej części parku, w którym ścieżki poprowadzono śladem murów zamkowych. Co przedstawia plansza I? Wariant "minimum zmian"?
Na trzeciej planszy przedstawiono elementy małej architektury, wariant "neutralny". Jakie są jeszcze warianty? Czy to wszystkie wykonane plansze? Dlaczego przedstawione elementy (np. plansza informacyjna) odbiegają od wyglądu proponowanego w koncepcji SIM? Czy to celowe?

Na łamach prasy pojawiła się prośba o zgłaszanie uwag, żeby "stworzyć spójną wizję". Trudno o uwagi tworzące spójną wizję, jeśli nie przedstawia się całości koncepcji, tj. także rozwiązań dla terenów na północ od wiaduktów oraz powiązania z plantami i tzw. parkiem centralnym.
Borys Zadorecki
Wygenerowano w 0.84 sekundy